DMUK

DMUK

Om DMUK-bloggen

Her finder du indkaldelser, referater og slides fra Danmarks Matematikundervisnings-kommission. Nyeste dokument står øverst; ældre dokumenter finder via menuen i højre side.
Læs mere om ICMI & DMUK.

Forårsmødet 2017

IndkaldelserPosted by Niels Grønbæk 2017-06-14 14:24:51

Evaluering og bedømmelse

Læring betyder at blive i stand til at begå sig i nye sammenhænge. At begå sig betyder at kunne honorere krav. Uddannelse er strukturering og formalisering af krav. Kriterier for honorering af krav er en betingelse for, at formalisering og strukturering giver mening. Undervisning betyder at fremme læring. Så vi er altid ”teaching to the test”.

Det kan være indsigtsgivende at undersøge ords oprindelse. Temaet for i dag var oprindeligt formuleret på engelsk: assessment. Asset betød i 1500-tallet ejendomsværdi med henblik på skatteansættelse, så der refereres altså til, hvad noget er værd i en overordnet sammenhæng. Vi har ikke et enkelt dansk ord der dækker den moderne angelsaksiske betydning.

Her er et nogle bud: Evaluering: value betyder værdi, så værdiansættelse. Men hvem ansætter værdien? Bedømmelse, altså domsafsigelse. Overholder det kravene? Screening: ’Screen’ er ’skærm’. På hvilken side af skærmen og hvad skærmes der for/mod? Sortering: ’Sort’ betyder ’slags’ eller ’art’, så der er tale om klassificering. ’Streaming’: Stream er ’strøm’, altså retningsbestemt bevægelse af mange af en slags, dvs. dynamisk sortering. (Streaming er et afgørende princip i (fx) Singapore’s uddannelsestilrettelæggelse).

Dagens tema indbyder om noget til medlemsdebat!

Program: